Blog
Η ΦΟΡΜΑ ΤΟΥ ΤΑΪ ΤΣΙ ΤΣΟΥΑΝ (ανεξαρτήτως στυλ) Εκτύπωση E-mail

B’ μέρος: Τα Έξι Επίπεδα της Φόρμας

Του Διονύση Τσετσέλη

Στο Πρώτο Μέρος του κειμένου παρουσίασα τα διαφορετικά είδη του πιο δημοφιλούς και, ίσως, πιο σημαντικού τομέα εξάσκησης του Τάι Τσι Τσουάν, δηλαδή της Φόρμας του. Στο Δεύτερο Μέρος, το οποίο θεωρώ ότι είναι το σημαντικότερο από τα δύο μέρη, παρουσιάζω περισσότερο αναλυτικά ένα θέμα εν πολλοίς άγνωστο στους περισσότερους ασκούμενους, ακόμη και σε πολλούς εκπαιδευτές του Τάι Τσι Τσουάν -τα Έξι Επίπεδα της Φόρμας.

Όπως ανέφερα και στο Πρώτο Μέρος, θα ήθελα, κατ’ αρχάς, να γίνει εντελώς ξεκάθαρο στον αναγνώστη ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να συγχέουμε τα διαφορετικά είδη της Φόρμας με τα Έξι Επίπεδά της. Τα διαφορετικά είδη αφορούν την επιφάνεια, την εξωτερική μορφή της Φόρμας, ενώ τα Έξι Επίπεδα αφορούν την εμβάθυνση στη Φόρμα και κατανόηση αυτής. Εμβολιάζουν το κάθε διαφορετικό είδος Φόρμας με ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία επιφέρουν πολύ μεγάλες και βαθιές αλλαγές στο σώμα, τον νου και το πνεύμα του ασκουμένου, αναπτύσσοντας διαφορετικές δεξιότητες και ικανότητες.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Η ΦΟΡΜΑ ΤΟΥ ΤΑΪ ΤΣΙ ΤΣΟΥΑΝ (ανεξαρτήτως στυλ) Εκτύπωση E-mail

Α’ μέρος: Τα Διαφορετικά Είδη Φόρμας

Του Διονύση Τσετσέλη

Όλοι όσοι ασχολούνται έστω και ελάχιστα με τις κινεζικές πολεμικές τέχνες ή την εναλλακτική άσκηση, γνωρίζουν ότι οι ασκούμενοι στο Τάι Τσι Τσουάν εξασκούνται σε φόρμες. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι εξ αυτών πιστεύουν ότι το Τάι Τσι Τσουάν όλο κι όλο είναι οι φόρμες του ενώ συντριπτικά λιγότεροι είναι όσοι έχουν υπ’ όψιν τους ότι η σπουδαία αυτή τέχνη αποτελείται από πολύ περισσότερα και ότι περιλαμβάνει στην ύλη της πέντε μεγάλους και πολύ σημαντικούς τομείς. Οι πέντε αυτοί θεμέλιοι λίθοι συμπληρώνουν, φωτίζουν και βοηθούν ο ένας τον άλλον ώστε να ολοκληρωθεί το πολυσύνθετο παζλ του Τάι Τσι Τσουάν και, κατ’ επέκταση, να αποκτηθούν από τον ασκούμενο οι αντίστοιχες ικανότητες και δεξιότητες τις οποίες καλλιεργεί ο κάθε τομέας και να επιτευχθούν τα μέγιστα αποτελέσματα και οφέλη στο σώμα του.

 

Διαβάστε περισσότερα...
 
ΤΟ ΤΑΪ ΤΣΙ ΤΣΟΥΑΝ ΣΑΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Εκτύπωση E-mail
Του Διονύση Τσετσέλη

(για ανθρώπους των πολεμικών τεχνών άνω των 30)

ΤΟ ΤΑΪ ΤΣΙ ΤΣΟΥΑΝ ΣΑΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

«Η εξάσκηση στο Τάι Τσι Τσουάν έχει επιφέρει πολύ σημαντικά αποτελέσματα στο σώμα και στο πνεύμα μου. Ο αυτοέλεγχός μου έγινε πολύ πιο δυνατός και αναπτύχθηκε πάρα πολύ η επίγνωση της κίνησής μου. Το σώμα μου ανέπτυξε μια φυσική μαλακότητα, η οποία μπορεί να συγκριθεί με αυτήν ενός μωρού, ενώ ταυτόχρονα η δύναμή μου στις τεχνικές διατηρήθηκε. Το Τάι Τσι Τσουάν είναι πολύ διαφορετικό από το Καράτε. Στο Καράτε χρησιμοποιούμε τη δύναμη, την ταχύτητα και την εστίαση. Στο Τάι Τσι τίποτε από όλα αυτά. Εκεί έχουμε μία συνεχόμενη, ρέουσα, χαλαρή κίνηση. Προτρέπω όλους τους υψηλόβαθμους στο Καράτε να κάνουν παράλληλα και Τάι Τσι Τσουάν. Θα ωφεληθούν τα μέγιστα.»

Hirokazu Kanazawa (10ο νταν, Σότοκαν Καράτε)

Διαβάστε περισσότερα...
 
ΞΙΦΟΣ ΤΟΥ ΤΑΪ ΤΣΙ (TAI CHI JIAN) Εκτύπωση E-mail
Του Διονύση Τσετσέλη

ΞΙΦΟΣ ΤΟΥ ΤΑΪ ΤΣΙ (TAI CHI JIAN) Το Ξίφος του Τάι Τσι Τσουάν (Tai Chi Jian) είναι δυνατό, ευλύγιστο, ευθύ και δίκοπο και άμεσα συνδεδεμένο με τον Δράκο της Κινεζικής μυθολογίας. Χαρακτηριστικά του γνωρίσματα η ευλυγισία, η ευκινησία, η λεπτότητα και η φινέτσα, συνδυασμένα με περίπλοκους όσο και περίτεχνους βηματισμούς και απαιτητικές στάσεις. Όπλο περισσότερο μονομαχίας παρά αντιμετώπισης πολλών αντιπάλων, δίνει έμφαση στα πολύ ακριβή και ισχυρά καρφώματα, καθώς και σε μικρά κοψίματα σε ευάλωτα σημεία του σώματος του αντιπάλου (αρτηρίες, τένοντες κλπ). Για όλα τα ανωτέρω θεωρείται όπλο υψηλής τεχνικής και απαιτήσεων, το οποίο χρησιμοποιούσαν ως επί το πλείστον οι αξιωματικοί αλλά και οι Μεγάλοι Δάσκαλοι.

Διαβάστε περισσότερα...
 
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΟΥ ΤΑΪ ΤΣΙ ΤΣΟΥΑΝ Εκτύπωση E-mail
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΟΥ ΤΑΪ ΤΣΙ ΤΣΟΥΑΝ

Ένας πρακτικός αναλυτικός οδηγός για σοβαρούς μαθητές και εκπαιδευτές που επιθυμούν να εμβαθύνουν ή να γνωρίσουν το στυλ Γου Τάι Τσι Τσουάν και κριτές που επιθυμούν να επιτελούν σωστά το έργο τους.

Του Διονύση Τσετσέλη

(To κείμενο αυτό γράφτηκε το 2016 με σκοπό την επιμόρφωση των κριτών της Ε.Ο. Γουσού – Κουνγκ Φου, με τίτλο ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΡΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΥΛ ΓΟΥ ΤΑΙ ΤΣΙ ΤΣΟΥΑΝ)

Διαβάστε περισσότερα...
 
ΔΕΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΤΑΪ ΤΣΙ ΤΣΟΥΑΝ Εκτύπωση E-mail
ΔΕΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΤΑΪ ΤΣΙ ΤΣΟΥΑΝ

Ένας πρακτικός αναλυτικός οδηγός για σοβαρούς μαθητές και εκπαιδευτές που επιθυμούν να εμβαθύνουν στο Τάι Τσι Τσουάν (ανεξαρτήτως στυλ) και κριτές που επιθυμούν να επιτελούν σωστά το έργο τους.

Του Διονύση Τσετσέλη

(To κείμενο αυτό γράφτηκε το 2016 με σκοπό την επιμόρφωση των κριτών της Ε.Ο. Γουσού – Κουνγκ Φου, με τίτλο ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΡΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΙ ΤΣΙ ΤΣΟΥΑΝ)

Διαβάστε περισσότερα...
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ Με γοητεύει η σιωπή... Εκτύπωση E-mail
Συνέντευξη στον Διονύση Τσετσέλη
Φωτό Πάνος Μήτσιος
Όταν πριν από τρία περίπου χρόνια με κάλεσε στο τηλέφωνο ένας καλός φίλος και αναγνώστης του περιοδικού μας προκειμένου να μεσολαβήσει ώστε να κάνω ιδιαίτερα μαθήματα στον Πέτρο Κόκκαλη, αρχικά αρνήθηκα, όπως κάνω συνήθως. Οι ώρες που αφιερώνω στο περιοδικό, τις εκδόσεις Αλκίμαχον και τα ομαδικά μαθήματα, συν την προσωπική μου εκπαίδευση και φυσικά τις οικογενειακές και άλλες μου υποχρεώσεις, δεν μου επιτρέπουν να κάνω ιδιαίτερα. Ωστόσο, λόγω της μεγάλης επιμονής του φίλου μου, αποφάσισα να δεχθώ, χωρίς να περιμένω φυσικά ότι αυτή μου η απόφαση θα με οδηγούσε τρία χρόνια μετά στο να πάρω συνέντευξη από έναν μαθητή μου. 

Διαβάστε περισσότερα...
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΣΕΤΣΕΛΗΣ Β΄ΜΕΡΟΣ Εκτύπωση E-mail

ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΤΑΙ ΤΣΙ ΤΣΟΥΑΝ ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΜΑΧΗΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΟΥ

Θα ήθελα μετά τα… εκδοτικά να συζητήσουμε για το Tάι Tσι Tσουάν, μια τέχνη στη διδασκαλία και τη μετάδοση της οποίας έχετε αφοσιωθεί. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια σχετικά; 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΣΕΤΣΕΛΗΣ Με το Τάι Τσι έχω μια σχέση η οποία ξεκινάει από τότε που ήμουν 20 χρονών –μιλάμε δηλαδή για 27 χρόνια περίπου. Από τότε που ξεκίνησα αλλά και σε κάθε διαφορετική περίοδο της πορείας μου, πάντα προσπαθούσα να μάθω όσο καλύτερα μπορούσα αλλά και μου επέτρεπαν οι συνθήκες, τόσο αυτές της Ελλάδας όσο και της ζωής μου (οι οικογενειακές μου υποχρεώσεις, η εργασία μου, οι εκδόσεις κ.λπ.). Ωστόσο, παρ’ όλο που θα μπορούσα να πω ότι μέσα στο ανωτέρω συγκεκριμένο πλαίσιο είχα προχωρήσει σε ικανοποιητικό επίπεδο από πλευράς γνώσεων και ικανοτήτων, ταυτόχρονα αισθανόμουν ότι σε σχέση με το απίστευτο βάθος και εύρος που έχει αυτή η τέχνη ήμουν ακόμη πολύ μικρός. Έτσι, πριν ακόμα κλείσω το περιοδικό είχα αποφασίσει να ασχοληθώ περισσότερο με το Τάι Τσι και λιγότερο με τον ψυχοφθόρο κυκεώνα που ανέφερα πρωτύτερα, στη συζήτηση περί των εκδοτικών. Άρχισα λοιπόν να κάνω τις αντίστοιχες έρευνες που θα με βοηθούσαν σε αυτήν μου τη νέα πορεία, αφού το πρώτο, απαραίτητο και αναντικατάστατο βήμα θα ήταν να βρω έναν Δάσκαλο ο οποίος όχι μόνο να είναι βαθύς γνώστης αλλά και να θέλει να μοιραστεί τη γνώση του μαζί μου. 
Διαβάστε περισσότερα...
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΣΕΤΣΕΛΗΣ Α΄ΜΕΡΟΣ Εκτύπωση E-mail

OΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΒΙΒΛΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ!

Κ. Τσετσέλη επί σειρά ετών ήσασταν ο εκδότης του περιοδικού «Μονοπάτι για τις Πολεμικές Τέχνες» καθώς και αρκετών βιβλίων σχετικών με το αντικείμενο. Θα ήθελα να μας μιλήσετε για την αρχή αυτής της προσπάθειας και για τους λόγους που σας ώθησαν να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο χώρο. 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΣΕΤΣΕΛΗΣ Από πολύ νεαρή ηλικία είχα διάφορα πράγματα τα οποία αγαπούσα. Κάποια από αυτά ήταν τα βιβλία, τα περιοδικά, οι πολεμικές τέχνες, οι εναλλακτικές θεραπείες και μια κοινωνική-πολιτική-φιλοσοφική προσέγγιση η οποία τα συνέδεε όλα αυτά σε κάτι ενιαίο∙ στο δικό μου νου δηλαδή όλα αυτά τα πράγματα δεν ήταν ξεχωριστά αλλά συνδέονταν μέσω της φιλοσοφικής και πολιτικής μου τοποθέτησης. 
Έτσι, κάποια στιγμή και έχοντας ακολουθήσει διάφορους επαγγελματικούς δρόμους με τους οποίους δεν ήμουν ικανοποιημένος (ψυχικά, όχι οικονομικά) αποφάσισα να ασχοληθώ πιο σοβαρά με όλα αυτά –το επαγγελματικό προέκυψε στη συνέχεια- και να κάνω κάτι που θα τα συνέδεε και που θα μπορούσα να κινώ εγώ. Με αυτό το σκεπτικό, ξεκίνησα το Σεπτέμβριο του 1999 το «Μονοπάτι του Πολεμιστή», ένα περιοδικό πολεμικών τεχνών που διέφερε από τα άλλα καθώς έδινε πολλή σημασία στην ιστορία, τη φιλοσοφία, τις πολιτικές προεκτάσεις των πολεμικών τεχνών και στις εναλλακτικές θεραπείες και με στόχο μέσα από αυτό να προχωρήσουμε και στην έκδοση των βιβλίων∙ τα βιβλία υπήρχαν ως στόχος από την αρχή. 
Όλα αυτά χωρίς να αφήσω τη δουλειά που έκανα τότε καθώς στην αρχή το έβλεπα σαν χόμπι και όχι σα δουλειά. Μετά από 1-2 χρόνια όμως, όταν αυτό το πράγμα απλώθηκε και σοβάρεψε, αποφάσισα να εγκαταλείψω τη δουλειά μου και να αφοσιωθώ αποκλειστικά σ’ αυτό. 
Διαβάστε περισσότερα...
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Εκτύπωση E-mail
Ένας αληθινός Δάσκαλος

Συνέντευξη στους Ελευθερία Καζαντζή, Παναγιώτη Ζέκιο, Διονύση Τσετσέλη

petros_kouropoulos_1.jpg
Διαβάστε περισσότερα...
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΓΟΥ ΚΟΝΓΚ ΓΙΟΥ - Μία ρεαλιστική και σύγχρονη προσέγγιση σε μία κλασσική τέχνη Εκτύπωση E-mail
Μία ρεαλιστική και σύγχρονη προσέγγιση σε μία κλασσική τέχνη
Συνέντευξη στον Διονύση Τσετσέλη
Κάτι που προσπαθούσα πάντα να αποφύγω, στα 10 χρόνια και 93 τεύχη κυκλοφορίας του περιοδικού μας, ήταν να προωθήσω μέσω αυτού τους δασκάλους μου –αυτό προκειμένου να μη θεωρήσουν οι αναγνώστες ότι παίρνω θέση υπέρ της τέχνης στην οποία ασκούμαι έναντι των άλλων. Σήμερα αποφάσισα να παραβώ την αρχή μου αυτή και νομίζω ότι είναι σωστό να εξηγήσω το γιατί.
Διαβάστε περισσότερα...