5ο ΝΤΟΥΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ CHINESE WUSHU ASSOCIATION Ο Δ. ΤΣΕΤΣΕΛΗΣ Εκτύπωση E-mail

pempto duan_site.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το 5ο Ντουάν της Chinese Wushu Association (θεσμός αντίστοιχος των Νταν στα Ιαπωνικά στυλ) κατέκτησε ο επικεφαλής εκπαιδευτής της Ακαδημίας μας, κατά την πρώτη και επίσημη εισδοχή μελών από Ακαδημίες της Οικογενείας Γου στην Chinese Wushu Association, η οποία έγινε στο Χονγκ Κονγκ στις 14 Αυγούστου 2011, με την εξέταση 30 οικογενειακών μαθητών (disciples), 29 από την Ακαδημία του Χονγκ Κονγκ και ενός από την Ακαδημία της Αθήνας.

Ενώπιον της επιτροπής της Chinese Wushu Association και του Δασκάλου Γου εξετάστηκαν 28 κινέζοι εκπαιδευτές για το 3ο Ντουάν και μόνον δύο για το 5ο! Οι εξετασθέντες για το 5ο Ντουάν ήταν ο επικεφαλής βοηθός του Δασκάλου Γου στην Ακαδημία του Χονγκ Κονγκ (κατά την απουσία του Δασκάλου Γου τον αναπληρώνει ως επικεφαλής εκπαιδευτής), Χένρι Τσονγκ και ο επικεφαλής εκπαιδευτής της Ελληνικής Ακαδημίας, Διονύσης Τσετσέλης.

Ύστερα από εξέταση στη Φόρμα των Δύο Ατόμων και στην Παραδοσιακή Φόρμα των 108 Κινήσεων, οι δύο εκπαιδευτές κατέκτησαν, πρώτοι στην ιστορία της Οικογενείας, το 5ο Ντουάν της Chinese Wushu Association. Για την ιστορία, στη Φόρμα των Δύο Ατόμων ο Χένρι Τσονγκ βαθμολογήθηκε με 9.00 και ο Δ. Τσετσέλης με 8.85, ενώ στην Παραδοσιακή Φόρμα των 108 Κινήσεων και οι δύο εκπαιδευτές βαθμολογήθηκαν με 9.00, βαθμολογίες πάρα πολύ υψηλές, οι οποίες τους δίνουν το δικαίωμα να εξεταστούν πιο σύντομα από ό,τι προβλέπεται από τους κανονισμούς και για το 6ο Ντουάν.

Μετά την επιτυχία τους αυτή, οι δύο εκπαιδευτές έχουν το δικαίωμα να εξετάζουν οι ίδιοι και να υπογράφουν επίσημα αναγνωρισμένα διπλώματα μέχρι και για το 3ο Ντουάν, εξ ονόματος της Chinese Wushu Association.
Κατά τη διάρκεια της 10ήμερης παραμονής του στο Χονγκ Κονγκ, ο Έλληνας εκπαιδευτής είχε την ευκαιρία να προπονηθεί εφ’ όλης της ύλης και επί καθημερινής βάσεως (5 ώρες την ημέρα) μαζί με τους οικογενειακούς μαθητές της κεντρικής Ακαδημίας της Οικογενείας, υπό την καθοδήγηση  του Δασκάλου Γου και της αδερφής του, Γου Χσια Φουνγκ, αλλά και να διδάξει σε τμήματα μέσων και αρχαρίων.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η αναγνώριση της Οικογενείας Γου από την Chinese Wushu Association ως αυθεντικού και μοναδικού εκπροσώπου του στυλ Γου Τάι Τσι Τσουάν, έγινε ύστερα από επιτυχείς διαβουλεύσεις χρόνων μεταξύ του Δασκάλου Γου Κονγκ Γιου και της Ένωσης. Κατά τις συζητήσεις αυτές αποφασίστηκε από κοινού, πριν από ενάμιση περίπου χρόνο 1) η καθιέρωση της ύλης της Οικογενείας ως επίσημης ύλης της Chinese Wushu Association για το συγκεκριμένο στυλ και 2) η επίσημη εισδοχή της Οικογενείας Γου και των Ακαδημιών της παγκοσμίως στην Chinese Wushu Association.

Η Chinese Wushu Association είναι ο επίσημος φορέας του κινεζικού κράτους για τις κινεζικές πολεμικές τέχνες, ως εκ τούτου και για το Τάι Τσι Τσουάν. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια (ειδικά πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου κατά τους οποίους ήλπιζε να αναγνωρίσει το Γουσού ως Ολυμπιακό Αγώνισμα, κάτι το οποίο τελικά δεν επετεύχθη) η πολιτική της ήταν να προωθεί σχεδόν αποκλειστικά το σύγχρονο αγωνιστικό Γουσού, περιθωριοποιώντας τα παραδοσιακά στυλ. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος για τον οποίο πάρα πολλοί παραδοσιακοί δάσκαλοι και στυλ παρέμεναν εκτός της Ένωσης.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, η Chinese Wushu Association κατανόησε τη μεγάλη αξία των παραδοσιακών στυλ, άλλαξε γραμμή πλεύσης και προσπάθησε να τα εντάξει στους κόλπους της. Απευθύνθηκε τότε σε όλους τους μεγάλους δασκάλους της Κίνας (εντός και εκτός των συνόρων της) και άρχισε να καταγράφει όλα τα παραδοσιακά στυλ από τους αυθεντικούς εκπροσώπους τους. Με αυτόν τον τρόπο σιγά-σιγά έχει ήδη καταγραφεί μεγάλο κομμάτι της ύλης πολλών στυλ σε DVD και σε βιβλία, ώστε να υπάρχει πλέον στη διάθεση όλων των ενδιαφερομένων και να αποτελεί σημείο αναφοράς για όποιον θέλει να εξασκηθεί με αυθεντικό τρόπο στο κάθε στυλ.

Όσον αφορά το στυλ Γου Τάι Τσι Τσουάν, όπως ήταν φυσικό, η Chinese Wushu Association απευθύνθηκε στην πηγή, τον Δάσκαλο Γου, με αποτέλεσμα όπως προαναφέραμε την αναγνώριση της Οικογενείας ως αυθεντικού εκπροσώπου του στυλ Γου και της ύλης της ως επίσημης ύλης της Chinese Wushu Association αλλά και απαραίτητης προϋπόθεσης για όποιον επιθυμεί να αγωνίζεται ή να παίρνει διπλώματα από την Chinese Wushu Association για το συγκεκριμένο στυλ.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι πρότινος, στα πλαίσια της προηγούμενης πολιτικής της, η Chinese Wushu Association εξέδιδε διπλώματα και Ντουάν στα οποία υποχρεωτικά αναγραφόταν ως άθλημα του εξεταζόμενου το Γουσού, ανεξαρτήτως αν κάποιος έκανε ή όχι αγωνιστικό Γουσού ή κάποιο άλλο συγκεκριμένο στυλ. Από φέτος, αυτό το σύστημα άλλαξε (όπως ήταν απολύτως λογικό και φυσικό, αφού ο γενικόλογος όρος Γουσού θα πει «πολεμικές τέχνες» και δεν εκφράζει κάποιο συγκεκριμένο στυλ) και τώρα πια όλοι θα πρέπει να εξετάζονται στο συγκεκριμένο στυλ το οποίο ασκούν, ενώ το δίπλωμά τους θα πρέπει να αναγράφει το στυλ αυτό και όχι «Γουσού». Άρα, το δίπλωμα των 5 Ντουάν του Δ. Τσετσέλη αλλά και όποιου άλλου επιθυμήσει στο μέλλον να εξεταστεί αναγράφει Wu Style Tai Chi Chuan! Αυτό από μόνο του μπορεί να θεωρηθεί μία πολύ μεγάλη επιτυχία!